ET GODT STED AT BLIVE KLOGERE
Tips til netværksøvelser og socialt engagement
Netværksøvelser og tid til pauser styrker dit udbytte af konferencen
Har du nogen sinde været til en konference eller et kursus, hvor du følte at der var alt for lidt tid til at netværke med de andre deltagere, eller hvor der ikke var indlagt nok pauser til bare at “lade det synke ind”? For kort tid til frokost og kun 10 minutters kaffepause?
Det hører vi tit på Severin. “Jeg ville gerne have haft lidt mere tid til det sociale. Jeg ville gerne have haft mere tid til diskussion og vidensdeling. Jeg ville ønske der var sat mere tid af til fri debat.”
Tiden bliver brugt ned til mindste sekund. Mange vil gerne fylde mest muligt på deltagerne, når der endelig er sat et kryds i kalenderen til årets konference eller uddannelsesdag, og derfor bliver pauserne og det sociale aspekt skubbet lidt i baggrunden.
Det er en skam, og det virker ofte ikke efter hensigten.
Flere og flere undersøgelser viser, at udbyttet af en undervisningsdag eller konference er væsentlig højere, hvis man lader deltagerne få tid til at absorbere indholdet, reflektere, diskutere og netværke med de andre, for at dele viden.
Hos Severin mener vi pausen er vigtig, og vi vil gerne slå et slag for den gode pause.
Pausen er vigtig
Der er mange gode grunde til at holde pauser. Her kommer 3 af de vigtigste:
Kroppen har brug for hvile
Tænk på kroppen som et batteri. Det virker et stykke tid, og så fiser energien ud. Kører du for hårdt på et intensivt program, risikerer du at slide dine deltageres batteri op – og de mister fokus.
Hjernen skal lade op
Hjernen er et fantastisk værktøj, men uden pauser smuldrer koncentrationsevnen. Nogle eksperter mener, at vores hjerne kun er bygget til at koncentrere sig 20-30 minutter af gangen. Husk derfor at stemple ud af og til, så hjernen kan tanke op.
Få bedre ideer
Du har sikkert prøvet at vågne op midt om natten med en brandgod idé. Eller måske har du oplevet pludselig at finde løsningen på et problem, mens du gloede ud ad vinduet. Sådan er det: Gode idéer rammer os tit, når vi mindst venter det – så husk pauserne.
Udnyt pauserne – på en god måde
Lad deltagerne få fri i pauserne, og opfordrer dem til at gøre noget helt andet, end de plejer.
I starten kan det være rigtig svært, og de fleste vil ty til sin telefon. Det kan der være mange årsager til, men det skal helst være meget vigtigt, hvis telefonen skal have lov til at få dine deltageres opmærksomhed i alle pauser og frikvarterer. Så hvad med at give dem er udfordring?
Netværksøvelser og sociale kompetencer
Vi er flokdyr. Og derfor er det svært for os at træde ud af vores comfortzone, og tage det første skridt og starte en samtale med et vildt fremmed menneske. Det kan vi råde bod på med nogle enkle øvelser som du kan tage med til din næste konference eller kursusdag, for at hjælpe dine deltagere med at lære hinanden at kende, på kryds og tværs.
“Hvorfor skal jeg gøre noget aktivt?”
Som facilitator, mødeleder eller oplægsholder, har du et ansvar for at understøtte deltagernes læring og oplevelse af dit arrangement.
Involvering af deltagerne øger læringen, og jo flere steder vi kan få mødedeltagerne aktiveret, jo bedre.
På Severin har vi flere værktøjer, som kan hjælpe dig til at have fokus på deltagernes involvering, så de går hjem med en følelse af, at de aktivt har været med, uden at de føler sig “udstillet”.
Inspiration og idéer til netværksøvelser
(Spørg os på Severin om hvordan øvelserne skal laves)
Lær hinanden at kende:
Find 5 ens
Menneskebanko
Hils på 1000 måder
Hold pauser – gerne en god pause hver time:
Glo ud i luften
(Ja, okay det virker dødkedeligt – men det virker)
Gå en tur i frisk luft (ikke Walk and Talk!)
Menneskecollage
Dialogkort
Fysiske øvelser (efter frokost og Detbedstekagebord), så de ikke “går i stå”:
Helligtrekonger
En-klap-tre
Find de grønne Severinere
Fup eller fakta
Holdningsgymnastik
Vores gæster siger
Birgit Burchardi, Uddannelsesforbundet
“Jeg kan varmt anbefale Severin som kursus- og konferencested. Så snart man træder ind af døren mærker man en tryg og dejlig stemning, ikke mindst skabt af det skønne personale på alle niveauer. Severin er ikke kun et kursussted, da der også bliver lagt vægt på læring og kreativitet, hvilket fremgår af udsmykningen mv.
De får hele tiden nye ideer og tør at leve dem ud. Alt hvad man spørger om kan lade sig gøre, så man som kursusleder altid er i trygge hænder. Udsigten og maden er også i top. Og at det udspringer af Andelsbevægelsen gør det kun endnu bedre. Sammen er vi stærke.”
Mette Marie Møller, Friskolernes Hus
”Beliggenheden er enormt vigtig, når vi vælger kursussted. Det må ikke ligge mere end 1,5 times kørsel fra kursusdeltagerne. Og så er det vigtigt at lokalerne er store nok, og at grupperummene ligger i rimelig afstand fra plenum.
Severin har en god beliggenhed og mange forskellige og lækre lokaler, der passer til vores forskellige behov. Severinerne har altid en ”Det finder vi ud af”-mentalitet, og de er enormt gode til at spille mig god og hjælpe mig til at få en oplevelse af, at arrangementet glider.
De sender mig påmindelser, der hjælper mig med at være på forkant med min indre tjekliste. Jeg har mange ting at holde styr på, så det er bare rart når stedet husker det, jeg har glemt.”
Michael Harris, Sund Kommunikation
“Det er vigtigt, at kursuscenteret kender mig, ved hvad jeg laver og hvilke forventninger jeg har. Jeg benytter helst ikke de helt store steder og kæder, hvor jeg bare er en i mængden og skal starte forfra hver gang jeg booker.
Teknikken skal bare fungere 100%, da det betyder næsten alt for en god oplevelse. Jeg har fået rigtig god teknikerservice hos Severin og alt fungerer – også til vores eksterne foredragsholdere som stiller store krav.
Jeg taget tid på hvor effektivt pauserne forløber, og jeg sætter pris på en smidig afvikling af frokostbuffeten, så mine kursister ikke skal vente i evigheder på maden!
Det gør, at vi kan have en effektiv kursusdag, og der er tid til spise sin mad og få netværket i pauserne. – Vi burde nok i fremtiden afsætte lidt mere tid til Severins kagebord :-)”