Søg
Close this search box.

Historien om Andelsskolen med panorama over Lillebælt

Om Severin

SMUKKE OMGIVELSER OG PANORAMA UDSIGT

Historien om Severin

Med over 90 år på bagen er Severin et af landets ældste kursuscentre.

Med rødderne solidt plantet i andelstanken – og Brugsforeningsbevægelsen i særdeleshed – går historien om Severin tilbage til 1932. FDB byggede Andelsskolen (i dag Severin) med formålet om at danne rammerne om dygtiggørelse og udvikling af medarbejdere i deres jobfunktioner.

FDBs tidligere bestyrelsesformand, Severin Jørgensen, var en af de markante personligheder bag opførelsen af Andelsskolen, og det var blandt andet hans idé, at skolen skulle ligge her i Middelfart. Den Gamle Lillebæltsbro var på tegnebrættet, og det forudsås, at Middelfart ville blive et knudepunkt i Danmark.

Op igennem 1900-tallet fungerede Andelsskolen i Middelfart som uddannelsessted, hvor kommende butiksledere i brugsforeningerne skulle lære om købmandskab, butiksledelse og andelsbevægelsen.

Eventyret om Andelsskolen, Severin Jørgensen og Severin

Det var en gang en mand, og han hed Severin Jørgensen. Han var faktisk en meget lille mand med en spinkel røst – men med en stor vision og fremsynethed.

Han var helt uden sidestykke en af frontfigurerne, og drivkraften bag dannelsen af Fællesforeningen for Danmarks Brugsforeninger (FDB) i 1896 og hele Andelsbevægelsen

Severin havde en drøm, han ville gerne bygge en andels skole, hvor alle de ansatte i brugsforeningerne kunne blive klogere – både på butiksdrift og andelsbevægelsen. 

Han stod på en bakketop i Middelfart og tænkte, at det var det helt rigtige sted, for besluttet var det, at der skulle bygges en bro fra Fyn til Jylland – Den Gamle Lillebæltsbro. Han troede på, at netop dette område ville blive et knudepunkt i Danmark – se han var virkelig en klog og visionær mand.

Som sagt, så gjort – altså en hel del år senere og efter Severin Jørgensens død, han døde i 1926. – og i foråret 1932 begyndtes opførelsen af Andelsskolen i Middelfart.

Da det blev december samme år tog Andels skolen imod de første elever fra FDB – se det var stort – for så slap man for den meget lange tur til København. 

Årene gik, skolen havde stor succes og der blev løbende udvidet, så den kunne dække behovet. Her blev uddannet rigtigt mange gode købmænd, de første mange år med streg under mænd, og sidenhen også købkvinder.

I 2005 stod Andels skolen ved en skillevej – ville FDB sælge skolen eller ville man lave et kommercielt kursuscenter – da det interne behov var ikke længere stort nok?
Man valgte heldigvis det sidste.

Og så gik det stærkt: Man skiftede navn til Severin – efter den gode Severin Jørgensen – måske I lagde mærke til ham da I kom – han står i receptionen og holder nøje øje med, at alt forsat sker i hans ånd.

Forventningen fra FDB var, at der blev skabt gode rammer for både medarbejdere og gæster, – og sådan er det også i dag.

Til den opgave havde man brug for hjælp og i 2006 ankom en vaskeægte Severiner med navnet Angelika. Hun satte i gang med at  ”støve dette gamle kursussted af” og sparkede døre ind til store virksomheder og organisationer.

3 år fløj afsted og omsætningen voksede med 300% – og så kom finanskrisen. Det kunne man høre om alle steder, men ikke mærke på Severin.

Fra Andelsskole til moderne kursuscenter

I april 2012 fik Severin en ny direktør, efter nogle turbulente år med flere forskellige direktører.

Tina Pedersen var på en gang meget overrasket og begejstret. Overrasket over, hvor meget Severin kunne trænge til en kærlig renoveringshånd og begejstret over muligheder, mennesker og bagland.

Severin havde i mange år haft en rigtig god ”ven”, som hed Søren – på Severin blev han kaldt ”byggemand Bob”.

Søren var altid fuld af gode ideer – og ofte kunne man se Tina og Søren gående rundt på Severin og lægge planer – og det gjorde i de i mange år, af flere omgange.

Heldet var med Severin – heldigvis synes ejerne, som nu havde skiftet navn til Coop også, at der skulle moderniseres.

Så alt det støv, som Angelika havde været med til at fjerne – lagde sig nu igen, som byggestøv.

Efter små 2 år var alt renoveret og Severin var nu fri for al slags støv.

... og så kom Corona

De troede på planen, ideerne og mulighederne som det ville give Severin – og ikke mindst troede de på Severinerne.

Det vakte stor jubel og stolthed hos alle Severinerne – nye flotte rammer, 40 % større kapacitet og en hel masse mere byggestøj og byggelarm ventede forude! Det var hvad alle Severinerne troede var det som ventede dem af udfordringer fra 2019-2021  – men nej.

I stedet blev den helt store udfordring en lille virus – nemlig COVID 19.

Den satte en stopper for alt – på nær byggeriet, og det var jo som sådan ganske fint at det kunne fortsætte.

Men ingen vidste jo, hvor længe det ville vare, og hvordan ”verden” ville se ud efter COVID 19. Ville folk stadig have lyst til at mødes?

Imens byggeriet skred frem helt efter planen, så var alle Severinerne sendt hjem, der var nemlig ingen gæster, faktisk måtte Severin i lange periode slet ikke holde åbent.

Igen viste baglandet sin store opbakning, så alle Severinerne var klar igen – da man endelig måtte byde gæster velkommen igen.

Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget – og alle Severinerne lærte flere ting i COVID 19 tiden:

Forandringsparathed er det vigtigste af alt. At det kan være rart at ”få lov” til at komme på arbejde, når det ikke har været muligt.

Sammen kæmpede de sig igennem alt hvad de blev budt – med andre ord et team ud over det sædvanlige!

Se det skyldes muligvis, at de alle tog Severin Jørgensens kloge ord ”gode arbejdsvilkår giver gode medarbejdere” til sig og sammen skabte en rigtig god arbejdsplads, hvor alle bidrog, kom med ideer og arbejde med Social Kapital som et grundelement.

Det var derfor det er noget helt særligt at være en Severiner. Det bragte stolthed, glæde og gejst – og det skabte i sidste ende glade gæster.
Se det var historien om Andelsskolen, som blev til Severin og det er ganske vist, at det i 90 år har været et godt sted at blive klogere.

Punktum.

 

Læs mere og FDB, Andelsskolen og Coop i Det historiske hjørne.

Severin er stadig ejet af COOP.